A NYÁR SLÁGERE- AZ IRODAI TERASZ

augusztus 5, 2019

Elmúltak már azok az idők, amikor a munkahelyünkön csak és kizárólag a négy fal között végezhettük a napi feladatainkat. A digitális nomád életmód és a startup vállalatok felbukkanása a régebbi típusú, megszokott irodai munkát tekintve is újításokat hozott.

Ma már egyre több cég ismeri fel annak a fontosságát, hogy dolgozói ne csupán motiváltak és elégedettek, de mindemellett egészségesek is legyenek. Ehhez pedig az egyik legjobb módszer, ha a munkahelyükön töltött órák egy részét a szabadban tölthetik, akár egy teraszon végezve el a teendőiket. A következőkben az ideális irodai terasz mibenlétét járjuk körbe.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mire is szeretnénk használni ezt a területet. Ugyanis bár a pihenőidő kihasználására tökéletes helyszín, ha csak ennyi funkciót szánnánk a teraszunknak, a nap nagy részében üresen maradna. Ezért aztán érdemes a kollégákkal is leülve végig venni, nekik milyen ötleteik vannak az elrendezést, funkciókat illetően. Fontos, hogy már az ötletelés során fektessük le a teraszhoz kapcsolódó szabályokat is, melyek akár a dohányzással, akár az egyéb viselkedési normákkal kapcsolatosak. Így amellett, hogy mindenki elmondhatja a véleményét, mely által az egyén fontossága is megmutatkozik, közösségépítő ereje is lesz egy ilyen megbeszélésnek.

Miután kitaláltuk, hogy milyen területei is legyenek a teraszunknak – ami nagy mértékben függ az adott hely méretétől is természetesen – kezdődhet a tervezés. Hol legyen az ebédlő rész, a pihenő sarok és amit a leginkább érdemes átgondolni, a kinti munkaállomás. Ez jelenthet egy kisebb meeting szekciót, vagy az egyéni munkavégzésre alkalmas „open officet”. De hogy mire is gondolunk?

Érdemes a „tárgyaló”-t a terasz távolabbi felébe helyezni, netán egy kisebb virágfallal el is választani, hogy az arra járók ne vonják el a figyelmünket. Ugyanígy a kinti munkaállomást is, ahol a munkavégzéshez szükséges áramellátás, aljzatok, munkapultok is a rendelkezésünkre állnak, de akár néhány babzsák is jól jöhet a kényelmet és változatosságot szem előtt tartva. A lényeg, hogy megőrizzük a hely funkcióját is, tehát alkalmas legyen arra, hogy a benti környezet helyett, kinn a szabadban dolgozhassunk. Az ebédlő és pihenő rész nyugodtan lehet a teraszra nyíló kijáratnál, hiszen a cél a közösségépítés is, melyre ennél jobb alkalom nem is adódhatna.

Figyeljünk azonban arra, hogy a bútorok, az árnyékolás az adott területhez, a terület benapozásának megfelelően legyen kiválasztva, hiszen például a lazításhoz elegendő árnyékolónak egy napernyő, viszont a laptopon végzett munkához már komolyabb tervezésre van szükség ahhoz, hogy valóban tudjunk is kinn dolgozni és ne lehetetlenítse el például a napsütés a munkát. Ezek a megoldások lehetnek napvitorlák, növények, nagyobb árnyékolók, amely választás a helyiséget betöltő napfény mértékétől függ csupán. A lényeg, hogy törekedjünk a hatékonyságra e téren is.

Emellett a különböző területek akár teljesen más design-t is kaphatnak, utalva a kinézettel is a funkcióra. A koncentrációt igénylő területeken letisztultabb, míg a lazítós helyeken vidámabb színeket is alkalmazhatunk. Ugyanígy a növényeket tekintve is játszhatunk a színekkel, formákkal, a lényeg a változatosság, ami új lendületet ad az érzékszerveinknek, gondolkodásunknak is.

Amennyiben csak egy kis alapterületű terasz/erkély áll a rendelkezésünkre, több funkciót is elláthat egyszerre vagy egymást követően. Míg délben étkezésre használja a csapat, délelőtt, délután meetingek színtere lehet, vagy megegyezés szerint munkatérként is szolgálhat!

És, hogy mi legyen a teraszhoz vezető úttal? Amennyiben lépcsőház vezet fel a tetőig, kézenfekvőbb az alábbi ötlet, ugyanakkor gyakorlatilag bárhol kialakíthatjuk a fotófalat. Ez a megoldás pedig nem csupán néhány jól elrendezett képről szól. Valójában mintegy kiállítást, a falakon elhelyezve a cég múltjáról, jelenéről és akár a jövő terveiről is tehetünk ki képeket, rövid történeteket, ezzel is emlékezve arra, mi is az, amiért nap mint nap bejárunk dolgozni. Amellett, hogy ezzel az egyszerű ötlettel a kollégák is érzik, hogy valami igazán fontos küldetésnek a részei, az irodába látogató vendégek is többet tudhatnak meg a cégről, kialakítva bennük egyfajta „közeli ismerős” érzést.

Mindezek által úgy gondoljuk, nem is kérdés, vajon megéri-e akár csak erre a néhány nyári hónapra kialakítani egy irodai teraszt. Hiszen a friss levegő, a növények, a színek vagy épp a kilátás mind-mind olyan inspiráló hatással vannak a munkavállalókra, melyek aztán a hatékonyságukban is jelentős szerepet fognak játszani. Egy pihenő sarok kialakítása pedig sokszor jobb csapatépítő hatással bír, mint bármely irodán kívüli közös program!

Forrás:

AZ IRODAI TERASZ A LEGJOBB HELY!

5 Design Trends That Will Make Your Office More Productive–and Look Amazing

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Hírlevél feliratkozás

A tanulmányok letöltéséhez, iratkozz fel hírlevelünkre!