ÜLJ JÓL, LÉGY EGÉSZSÉGESEBB!

szeptember 28, 2018

Az ergonómia szerepe az iroda kialakításban

Az irodai székünknél több időt csak az ágyunkban töltünk. Ez a legtöbb ülőmunkát végzőre igaz, ahogyan az is, hogy a statikus testtartás hosszú távon egészségkárosodáshoz vezethet. Mozgásszervi megbetegedések kialakulásában és bizonyos érrendszeri problémák megjelenésében is szerepe van a sok ülésnek. /7 perces olvasási idő/

Miért jó, ha ergonómiailag tesztelt?
A kényelmes, egészségvédő munkakörnyezet elsősorban nem esztétikai kérdés és nem csak a munkavállaló érdeke. Komfortos közegben mindenki hatékonyabban dolgozik, a mozgásszervi panaszok megelőzése sok betegállományban töltött időtől kíméli meg a céget. Tehát jobban és többet dolgozik, akinek megfelelő feltételeket biztosítanak az irodában.

Így ülj, hogy ne fájjon!
Nézzük mi az az ideális testhelyzet a monitor előtt ülve, amivel a legkevesebb kárt okozzuk magunknak!
lábnak mindig szüksége van stabil támaszra, talpaink úgy feküdjenek fel a padlóra vagy a lábtámaszra, hogy eközben térdünk derékszöget zár be. Ez tehermentesíti a combot és stabilizál. A gerinc megtámasztása nagyon fontos, csak így tudunk egyenesen ülni a derékfájás kockázata nélkül.
Gyakori probléma a csukló túlzott terhelése. Úgy csökkenthetjük ezt, ha megfelelően párnázott támaszt biztosítunk a kéznek, így nem kell órákon át ugyanazt a pozíciót tartani, ami az izmok és izületek számára is káros.
A megfelelő fejtartással nyakunk izmainak munkáját könnyíthetjük. A legjobb, ha a szemmagasság a monitor felső harmadára esik, tehát a nyak egyenes, a fej felemelve.

Hogyan ülünk valójában?
A fenti testtartás elvileg az ideális, de persze ez sem tartható hosszú ideig! Senki sem tud 8 órán keresztül ugyanabban a pózban ülni, legyen az bármennyire kényelmes és egészséges. Ha számítógépen dolgozunk, akkor igyekezzünk figyelni, hogy teljesüljenek a leírtak. Természetes, hogy telefonálás, a dokumentumok rendezgetése vagy a kollégákkal való egyeztetés közben előre, hátra hajolunk, váltogatjuk a széken a pozíciónkat. Egy jó irodai szék követi a mozgásunkat és támaszt ad bárhogy is üljünk. Ezzel szemben egy nem megfelelő ülőalkalmatosság nem dől velünk, nem stabilizálja a gerincet, így nem véd a hátfájástól, nyakmerevségtől. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy amikor csak tehetjük, álljunk fel. Telefonálni vagy a szomszéd asztalnál helyet foglaló munkatársakkal megbeszélni a teendőket így is lehet. Ilyenkor izmainkat megmozgatjuk, felélénkülünk és persze az ülést is jobban fogjuk bírni.

A szék a legfontosabb
Egy ergonomikus szék kényelmes, védi gerincünk egészségét és növeli hatékonyságunkat. A minőségi irodai szék leköveti a mozgásunkat, ha éppen hátra dőlnénk telefonálás közben, vagy előrehajolunk, ugyanakkor könnyedén forgatható, mozgatható, ha el kell érnünk egy dokumentumot, vagy kollégánkkal beszélünk.
Mik egy ergonomikus szék fő jellemzői? Elsősorban személyre szabható! Vagyis a használó méreteihez igazítható az ülésmagasság és a kartámla. Az is fontos, hogy dönthető legyen a támla, mert csak így képes arra, hogy minden pozícióban meg tudja támasztani a hátat. A gerincszalagok terhelését csak egy olyan szék tudja csökkenteni, ami teljes hosszában megtámaszt. Jó ha van fejtámla is, ez a nyakizmoknak jelent segítséget és helyes fejtartásra ösztönöz. Az ülőfelület párnázottságát is érdemes megvizsgálni és az sem mindegy, hogy milyen kárpitot kapott szék, hiszen ezek befolyásolják a komfortérzetet.

Kiegészítők az egészségért
A harmadik leggyakoribb betegségcsoport idehaza a mozgásszervi panaszoké, ezért nem túlzás, ha azt mondjuk életmentő (vagy legalábbis életminőség mentő) lehet egy jó szék. Ennek ellenére kevés vállalkozás képes minden munkaállomáshoz ergonomikus széket biztosítani. Ilyenkor jól megválasztott kiegészítőkkel tehetjük kényelmesebbé és kímélőbbé a mindennapokat.
Ha nem állítható az ülésmagasság, akkor egy lábtartóval biztosíthatjuk a stabil támaszt a gerincnek. Ezt kiegészítve egy ergonomikus háttámlával, ami utólag felhelyezhető szinte bármilyen székre, máris sokat tettünk egészségünkért. A csuklótámaszokkal csökkenthetjük az ínhüvelygyulladás kialakulásának kockázatát és kapható olyan egér is, ami kíméli kezünk ízületeit.
Mindezek könnyen beszerezhető holmik és nem jelentenek komoly kiadást, főként, ha összevetjük azzal, amit egy kialakuló gerincprobléma kezelése jelenthet.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Hírlevél feliratkozás

A tanulmányok letöltéséhez, iratkozz fel hírlevelünkre!