Y/Z GENERÁCIÓK MUNKAKÖRNYEZET IGÉNYE

március 29, 2018

2017-ben mértük fel először, hogy milyen igényei vannak idehaza az irodai dolgozóknak. Számunkra ugyanis nagyon fontos, hogy megrendelőink ne divatos elképzelések mentén alakítsák ki milyen irodát szeretnének, hanem a dolgozóik igényeihez alkalmazkodva egy olyan munkakörnyezetet teremthessünk együtt, ami növeli a hatékonyságot, óvja az egészséget és így boldoggá teszi az alkalmazottakat és a vezetőket is. /7 perces olvasási idő/

Mire voltunk kíváncsiak?

Mivel a munkaerőhiány 2016-tól állandó problémává vált a versenyszektorban, egyre több cég kezdte el keresni, hogy mivel tehetné vonzóvá vállalkozását a képzett munkavállalók számára. Nem kérdés, 2018 a munkavállalói élmény éve. Az Employer Branding hangsúlyossá válik a legtöbb cégnél, munkaadói márkát viszont jó iroda nélkül nem lehet majd építeni.

De milyen a jó iroda?

Minden cégvezetőnek van arról elképzelése, hogy milyen körülményeket kell teremteni, hogy a dolgozók elégedettek legyenek. Mi azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy a munkavállalók milyen elvárásokkal fordulnak, illetve fordulnának a munkakörnyezetük felé. Ezért alakítottuk ki azt a kérdéssort, ami generációnként és iparáganként képes volt felmérni az igényeket és preferenciákat, ezzel segítve, hogy átfogó képet kapjunk arról milyen is az a munkahelyi környezet, ami elfogadható vagy vonzó egy állásra jelentkező számára. Úgy véljük ugyanis, hogy egy állásinterjú során sok ígéret elhangozhat képzésről, előrelépési lehetőségekről, de az iroda nem ígéret, amit ott tapasztal a jelentkező az megragadhatja vagy épp elriaszthatja, ezért kiemelten fontos szerepe van a munkakörnyezetnek a toborzásban.

A válaszadók

A kérdőívet kitöltőket 3 nagy demográfiai csoportra osztottuk. Külön vizsgáltuk az X (1960 és 1979 között születettek), az Y (1980 és 1995 között születettek) és a Z generáció (1995 után világra jöttek) igényeit, elvárásait. Azt feltételeztük ugyanis, és ez hipotézis helyesnek bizonyult, hogy eltérő a munkához való viszonyuk és ebből, na meg életkori sajátosságaikból kifolyólag, egészen más elvárásaik vannak munkakörnyezetükkel szemben. Természetesen külön tudtuk vizsgálni a férfi és női kitöltők válaszait is. De ennél sokkal jelentősebb különbségek mutatkoztak a különböző területen dolgozó csoportok elvárásai között.

Generációs különbségek

Jelentős eltérést fedeztünk fel az X generáció preferenciáiban, a fiatalabb munkavállalókhoz képest. A különbségek nagy részét magyarázza, hogy az idősebbek máshol tartanak karrierútjukon. És akadnak azonos vélemények is, például hogy kiemelkedő fontossága van az új munkahely kiválasztásában a szakmai előrelépési lehetőségeknek, a rugalmas munkavégzésnek és természetesen a fizetésnek is (de nem ez szerepel első helyen!).

A jó munkahely ismérvei

A kutatásunk legfontosabb célja az volt, hogy felmérjük mennyire érzik fontosnak a munkakörnyezetet a válaszadók, illetve melyek azok a tényezők, amelyeknek kiemelkedő jelentőséget tulajdonítanak. A saját munkaállomás, saját asztal megléte a válaszadók 86%-ának fontos vagyis általános elvárásként fogalmazódik meg, hogy legyen egy privát területe az irodában a dolgozónak. Háromnegyede a válaszadóknak jelölte meg a csendfülkék meglétét, ahol akár telefonálni, akár kifejezetten nyugodt körülmények között lehet dolgozni. Ez az igény az open office-ok vagyis az egyterű irodák térnyerésével vált elterjedtté. Közel ilyen fontos (73% említette meg), hogy ergonomikus bútorokkal legyen berendezve a munkahely, ezek a hatékony munkavégzésnek is feltételei, de legalább ilyen jelentős a szerepük az egészségmegőrzésben, a munkavállalók komfortérzetében is.

Összefoglaló

Megállapítottuk hogy bár sokféle elvárás fogalmazódik meg az eltérő korcsoportok és munkaterületek dolgozóinál, de vannak olyan közös, munkakörnyezeti minimumként definiálható elvárások, amelyeket mindenki fontosnak tart. Az open office-ok esetében ilyen a kis létszámú csoportok kialakítása vagyis az, hogy egy légtérben ne legyen 10-12 főnél több munkatárs. A koncentrált munkavégzés feltételeként meghatározhatjuk a kikapcsolódásra alkalmas terek kialakítását is, egy terasz vagy pihenőszoba emeli a hatékonyságot és növeli a dolgozók elégedettségét. Meglepően kis szerepe van, az egyébként gyakran nagy hangsúlyt kapó designnak, ennél sokkal fontosabb a kényelmes, ergonomikus kialakítású munkakörnyezet.

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Hírlevél feliratkozás

A tanulmányok letöltéséhez, iratkozz fel hírlevelünkre!